Cursussen Computer, iPad en Workshops

 Al een reeks van jaren worden er in de Korenaar gedurende het winterseizoen computercursussen gegeven. Deelname aan cursussen of het inloopspreekuur staat open voor inwoners van Hazerswoude-Dorp en omliggende dorpen. Per cursus zijn maximaal 15 deelnemers mogelijk.

Alle cursisten worden in de maand oktober uitgenodigd om met hun laptop of iPad langs te komen voor een “winter service beurt” en “cursus klaar update”. Na aanmelding voor de cursus wordt je opgebeld voor een (dins)dag / tijdstip

Aanmelden / inschrijven: Jan Luuk van Dijk tel. 588793 of  computerclub@pghkorenaar.nl

 

Cursus PC / Laptop

Omdat de vraag naar een cursus PC/Laptop sterk is terug gelopen wordt de cursus “op maat” gegeven aan hen die, al of niet naast een tablet, voor hun (vrijwilligers)werk een PC/Laptop moeten beheersen en hun vaardigheid willen verbeteren. We oefenen desgewenst met basisvaardigheden als opslaan en opzoeken, tekstverwerking, e-mail, foto’s opslaan en gemakkelijk kunnen opzoeken, surfen op internet, uitgebreider e-mail functies (adressenbestand aanvullen, bijlagen openen en versturen), herkennen en oplossen foutmeldingen of wat de cursist aan andere wensen heeft.

Wat heb je nodig?

Wat heb je nodig?: Een laptop met Windows 7, 8 of 10, een muis en de voeding Voor enkele deelnemers zijn desktop Pc’s met Windows 7 beschikbaar. Voor een internetaansluiting wordt gezorgd.

Wanneer: Dinsdagmorgen op afspraak tussen 9.30 en 11.00 u iedere 14 dagen tussen 15 november 2016 en 7 maart 2017

Door wie: Jan Luuk van Dijk

Locatie: Korenaar, afhankelijk aantal en beschikbaarheid zaal 1, 3 of zaal 4 (“Dobber”)

Kosten: bijdrage voor koffie of thee , cursus €60

 

Cursus IPad beginners

Beginners zijn mensen zonder ervaring met een iPad. We kiezen bewust voor de iPad van Apple (vanaf de iPad 2), omdat deze gebruikersvriendelijker is dan goedkopere tablets zoals de veel verkochte Samsung (zie hiervoor ook “inloopspreekuur”). De cursus is er op gericht de basisvaardigheden met een IPad onder de knie te krijgen: Aan en uitzetten, het openen en bedienen van apps. , schermbediening met de vingers, e-mail, foto’s bekijken, updates van apps activeren, wat is een Apple ID, hoe stel je die in, hoe bewaar je wachtwoorden, hoe zoek je op je iPad e.d.

Wat heb je nodig? : een iPad vanaf versie 2 én je Apple ID gegevens (e-mailadres en wachtwoord) Wanneer: Dinsdagmiddag 14.00 -16.00 op 1 november, 15 november, 29 november, 13 december 2016, 10 januari 2017, 24 januari, 7 februari en 21 februari

Door wie: Jan Luuk van Dijk & team

Locatie: Korenaar, zaal 3

Kosten: bijdrage voor koffie of thee , cursus €60

 

 

Cursus iPad voor wie enige ervaring heeft (“gevorderden”)

Gevorderden zijn mensen die de basisvaardigheden bezitten op een IPad, E-mail kunnen lezen en versturen en op Internet surfen. We oefenen met het installeren van apps, gebruik kaarten, route plannen, nieuws en weer volgen, foto’s maken en opslaan en gemakkelijk kunnen opzoeken, surfen op internet, uitgebreider e-mail functies (instellen nieuw account, adressenbestand aanvullen, bijlagen openen en versturen), boeken kranten en tijdschriften lezen, berichten versturen, muziek beluisteren, TV kijken, internet bankieren, video bellen, sociale media. De iPad 1 is helaas niet bruikbaar, omdat de besturingssoftware te ver achter loopt.

Wat heb je nodig? : een iPad vanaf versie 2

Wanneer: Dinsdagmiddag 14.00 -16.00 op 8 november, 22 november, 6 december 2016 en 3 januari, 17 januari, 31 januari, 14 februari en 28 februari 2017

Door wie: Robert Hagendoorn & team

Locatie: Korenaar, zaal 3

Kosten: bijdrage voor koffie of thee , cursus €60

 

Cursus Windows 10

Eind juli 2015 is een nieuwe versie van Windows op de markt gekomen. Bezitters van een PC of laptop met Windows 7 of 8 kunnen sinds 29 juli niet meer gratis overstappen. Nieuwe PC’s en laptops worden met Windows 10 geleverd. Ook al is deze versie voor veel gebruikers prettiger om mee te werken dan Windows 8, het is weer flink wennen. Wij bieden een cursus aan van 4 lessen. (Het heeft geen zin de cursus te volgen als je nog geen Windows 10 gebruikt.)

Wat heb je nodig? : een laptop met Windows 10, een muis en de voeding. Voor degenen die alleen een PC met Windows 10 hebben zijn 2 laptops in het cursuslokaal tijdens de les beschikbaar.

Wanneer: Op dinsdagmorgen van 9.30 – 11.30 u op 15 november, 29 november en 13 december 2016 en 10 januari 2017

Door wie: Gerard de Graan of John van der Voort & team

Kosten: bijdrage voor koffie of thee , cursus €30

Locatie: Korenaar, zaal 3.

 

Workshop fotoalbum maken

Je maakt onder begeleiding van een docent met een populair fotoalbum programma (de programma’s zijn gratis en lijken op elkaar) een fotoboek naar keuze met je eigen foto’s.

Wanneer: op dinsdagmorgen van 9.30-11.00 u op 17 januari, 31 januari, 14 februari en 28 februari 2017

Door wie: Chris Wendt & team

Locatie: Korenaar, zaal 3  

Kosten: bijdrage voor koffie of thee , workshop €30

 

Workshop verkennen software voor wie meer wil weten

Niet iedereen die belangstelling heeft hoeft meteen software waarin hij/zij in is geïnteresseerd aan te schaffen of alles te weten over het oplossen van bepaalde problemen met software. Je kunt meer willen weten en delen met 8 – 12 geïnteresseerden. Het hoeven beslist geen kenners te zijn, nieuwsgierigen zijn zeer welkom. Je kunt dus ook vragen stellen of problemen opwerpen.

Wanneer: op maandagmiddag van 14-16 u op 14 november en 12 december 2016 en 9 januari en 6 februari 2017

Door wie: Harrie Rijven, Gerard de Graan, John van der Voort

Locatie: Korenaar, zaal 3.

Kosten: bijdrage voor koffie of thee , workshop €30

 

Workshop Eenvoudige financiële administratie voor penningmeesters 

Je wordt penningmeester van een vereniging of stichting en hebt weinig of geen ervaring met een financiële administratie en het programma Microsoft Excel. Je wordt geholpen bij het inrichten van en omgaan met de financiële administratie in Microsoft Excel.

Wanneer: op dinsdagmorgen van 9.30-11.00 u op 22 november , 6 december 2016 en 3 januari 2017

Door wie: Jan Jongenotter & Robert Hagendoorn

Locatie: Korenaar, zaal 3.

Kosten: bijdrage voor koffie of thee , workshop €25

 

Workshop “help, hoe leer ik omgaan met de digitale overheid” 

De belastingdienst begon er mee, maar ook gemeenten en andere overheden. Je moet met DigID leren omgaan, met een overheidsmailbox. Dat is voor ouderen een hele uitdaging. We helpen je daarbij en oefenen

Wanneer: op dinsdagmorgen van 9.30-11.00 u op 7 februari, 21 februari en 7 maart 2017

Door wie: Jan Jongenotter & een mede teamlid

Locatie: Korenaar, zaal 3.

Kosten: bijdrage voor koffie of thee , workshop €25

 

INLOOPSPREEKUUR (kennisvragen en technische “EHBO”)

EHBO of installatie: Mensen die een programma (software), nieuw besturingssysteem (Windows 10, IOS 9, OSX ‘El Capitan’), updates van programma’s of “cloudopslag” (Dropbox, OneDrive, iCloud, e.d.) willen laten installeren of waarvan de PC / laptop of iPad niet goed werkt, kunnen langs komen op het inloopspreekuur.

Kennisvragen: Mensen met een vraag over de bediening (“hij doet het niet”, “hij wil niet”, “hoe was het ook alweer”) van hun computer/laptop, iPad, iPhone, Samsung tablet, mobieltje of tablet die op Windows werkt . We gaan er vanuit dat betrokkenen geen cursus nodig hebben, een cursus volgen of al een cursus hebben gevolgd.

Wanneer: iedere dinsdag , ’s morgens van 9.30 – 11.00 u.

Dit aanbod loopt van dinsdag 8 november tot en met 7 maart, met uitzondering van dinsdag 20 en 27 december.

Door wie: het team van vrijwilligers, waarvan de namen hierna genoemd worden

Locatie: Korenaar, zaal 3 of 1

Kosten: bijdrage voor koffie of thee , hulp €0, €5 0f €10 per keer, afhankelijk van de tijdbesteding.

 

 

HULP AAN HUIS

Buiten de periode van het inloopspreekuur dan wel als iemand niet in staat is naar de Korenaar te komen of een vaste PC thuis heeft, dan kan een afspraak gemaakt worden voor een bezoek aan huis. Meld u/je dan via inloop@pghkorenaar.nl  Of bel met Jan Luuk van Dijk (588793) of Robert Hagendoorn (588332)

Door wie: het team van vrijwilligers, waarvan de namen hierna genoemd worden

Locatie: Bij de vrager thuis of op afspraak in de Korenaar

Kosten: Afhankelijk tijd en draagkracht. Startbedrag €5

 

Ons team

Aad van Amsterdam, Jan Luuk van Dijk, Gerard de Graan, Robert Hagendoorn, Jan Jongenotter, Ben Kok, Harrie Rijven, John van der Voort, Chris Wendt en Piet Weijers

 

Wilt u meer weten, of heeft u belangstelling? Meldt u dan via computerclub@pghkorenaar.nl Voor vragen kunt u contact opnemen met Jan Luuk van Dijk (588793)of Robert Hagendoorn (588332)