Herkomst

Ons Künckel orgel stond van 1811 tot 1885 in de Waalse Kerk in Den Haag, tegenover het paleis Noordeinde. Toen kocht onze net gestichte Gereformeerde Kerk het orgel. Het werd bij de bouw van onze huidige kerk de Korenaar daarnaar overgebracht en later voorzien van een zogenaamd vrije pedaal. In die tijd woonde Ir. Hendrik Kooiker, toen gemeentelid en organist, aan de Korenmolenlaan. De Waalse Kerkgemeente kocht in 1885 een Frans Cavaillé-Coll orgel.

Hendrik Kooiker haalde ‘alles uit de kast’

Hendrik Kooiker was niet alleen een begaafd acoesticus die o.a. adviseur bij diverse restauraties van grote Kerkorgels was, maar ook een begaafd organist. Hij heeft rond 1990 de mogelijkheden van het orgel vastgelegd met een reeks opnamen van eigen bewerkingen van Psalm 81 en bewerkingen en composities van bekende componisten. Dat was vóór de plaatsing van het vrije pedaal met meer lage registers.

Hoe te beluisteren

Via de navolgende link kom je in een map met 21 stukken van ieder enkele minuten, behalve de twee langere aan het eind. Dubbelklik met je linker muisknop, dan opent zich jou muziekspeler en begint dat stuk te spelen.Zo kan je stuk voor stuk de voorbeelden beluisteren. Orgelkenners zullen misschien onvermoede mogelijkheden van ons orgel herkennen. Liefhebbers zullen er zonder meer van genieten. De individuele bestanden zijn te downloaden, maar niet te wissen. De (Dropbox)map is beveiligd. Je hebt geen Dropbox account nodig, het gaat via je browser.

https://www.dropbox.com/scl/fo/otic951gzmyu2xdxdexz7/h?rlkey=k7e122ugoq7el2t7070oxyxoq&dl=0

De inhoud

1 – 4  Variaties voorspel, Koraal en naspel Psalm 81 door Hendrik Kooiker

5 – 6 Preludium en Fuga in C van Johann Sebastian Bach

7 – 15 Partita variaties ’Wat God doet, dat is welgedaan’ van Johann Pachelbel

16. Koraalbewerking van ‘Wat God doet, dat is welgedaan’ door Johann Peter

17. Cantilena van Joseph Rheinberger

18 – 19 Scherzando de Concert van Gabriel Pierné

20 Variaties op “Weinen, Klagen, Sorgen, Zagen” van Franz Liszt. In dit stuk van bijna 17 minuten laat Hendrik Kooiker de mogelijkheden van ons orgel in volle luister horen. Voor de liefhebbers!

Voor wie het verschil tussen ons Künckel orgel en het huidige orgel in de Waalse kerk wil beluisteren

21. Marche Solennelle van A.Mailly op het Cavaillé-Coll orgel , bespeeld door Hendrik Kooiker